3 veelvoorkomende wijnfouten: zo ontdek je ze

Gepubliceerd op 26 oktober 2023 om 11:24

Op restaurant krijg je steeds de vraag wie de wijn wil voorproeven. Hoewel je dan voornamelijk jouw persoonlijke voorkeur in acht neemt, is de tussenstap eigenlijk bedoeld om wijnfouten te ontdekken. Welke veelvoorkomende wijnfouten er precies zijn en hoe je ze ontdekt, lees je in dit artikel.

 

Het is wat het is: aangezien wijn een natuurlijk product is, kan het helaas gebeuren dat de smaak of geur ontgoochelt. Door bijvoorbeeld bacteriën op de kurk, oxidatie of reductie, flaters tijdens de productie… Een zogeheten wijnfout, dus. Hieronder sommen we drie veelvoorkomende wijnfouten op en verklappen we hoe je ze opmerkt. Zo drink je nooit nog een onaangenaam glaasje!

Kurk

De eerste wijnfout is een waar veel verwarring over bestaat. Want de gedachte dat de wijn kurk bevat, rijst regelmatig op tijdens een diner of proeverij. Maar kan dat zomaar? Nee! Die vervelende smaak ontstaat niet door afgebrokkelde dopstukjes. Het heeft namelijk alles te maken met schimmels die chloorhoudende verbindingen omzetten in 2,4,6-trichlooranisol (kortweg TCA genoemd). Als TCA - meestal via besmetting van de kurk, vaten of flessen - in de wijn terechtkomt, smaakt en ruikt deze doorgaans bedorven. Of ook wel omschreven met termen als muf, chemisch, schimmelig en vochtig. Al bij al niet smakelijk, dus… Dan zit er maar een ding op: de gehele fles door de gootsteen spoelen.

Oxidatie

Oxidatie is een tweede belangrijke wijnfout. Deze chemische reactie vindt plaats wanneer de wijn aan zuurstof wordt blootgesteld. Hoe meer tijd erover gaat, hoe minder drinkbaar hij wordt. Dat merk je meteen aan de lichtbruine kleur en scherpe smaak. Gelukkig kan het oxidatieproces eenvoudig vertraagd worden door de wijn naar een donkere, koele plek te verplaatsen. Zoals een wijnkelder of wijnklimaat.

Reductie

Het tegenovergestelde van oxidatie is reductie. Waar de wijn bij oxidatie voortdurend aan de lucht onderworpen is, is de wijn bij reductie hermetisch van de lucht afgesloten. Door bijvoorbeeld een schroefdop als afsluiting te gebruiken, kan zich een reductief aroma vormen. De geur doet denken aan rotte eieren.

Bron: cullinaire ambiance