Feit of fabel: een schroefdop op de wijn is minder goed dan een kurk

Gepubliceerd op 26 oktober 2023 om 11:20

Minutenlang trekken en duwen totdat de kurk eindelijk uit de wijn ploft… Dat is verleden tijd! Langzaam maar zeker zie je steeds vaker een schroefdop als afsluiting. Maar is deze uitvinding nu beter? Om deze prangende vraag te beantwoorden, sommen we de belangrijkste verschillen tussen een kruk en schroefdop op.

Menig mens kent de kurk als oorspronkelijke sluiting van een wijnfles. De laatste jaren wint de schroefdop vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid echter aan populariteit. Maar wat is nu eigenlijk beter? Een kurk of schroefdop? Een ding is alvast zeker: beide soorten zijn prima in staat om wijnflessen te bewaren. Alleen zijn er belangrijke verschillen op te merken. Laten we een kijkje nemen!

De klassieke kurk

Kruk fungeert al eeuwenlang als klassieke afsluiting voor wijnflessen. Maar hoe staat het er nu mee? Wat zijn de voor- en nadelen? De kurk is een duurzaam natuurproduct dat zich eenvoudig in de juiste vorm laat persen. Aangezien het daardoor slechts een beperkte hoeveelheid lucht doorlaat, vertraagt het verouderingsproces van de wijn aanzienlijk. Het grootste nadeel van de kurk is zonder twijfel het risico op een bedorven geur en smaak. Wat simpelweg het gevolg is van de aanwezige bacterie 2,4,6-trichlooranisol (TCA). Helaas ontdek je het in maar liefst 2 tot 3 procent van alle flessen.

De schroefdop als alternatief

Een populair alternatief is de schroefdop. Hij laat net zoals de kurk slechts een minimale hoeveelheid zuurstof door. Bijgevolg nemen de bewaartermijn en het verouderingsproces almaar toe. En er volgt nog meer goed nieuws: de schroefdop is ontzettend gebruiksvriendelijk. Je breekt er geen kurken(trekkers) mee en je bewaart zo’n flesje met een gerust hart rechtop op het aanrecht of in de koelkast. Het enige nadeel is - momenteel - zijn imago. Vaak wordt een plastieken schroefdop beschouwd als goedkoop. Desondanks er geen gerechtvaardigd verband bestaat.

Samengevat: de schroefdop is minstens even goed als de kurk. Het gaat erom welke jouw voorkeur heeft. Blijf je trouw aan charme en romantiek? Dan ga je gewoon nog steeds voor de kurk. In alle andere gevallen blijft de schroefdop erg interessant.

Bron: Cullinaire ambiance